JJ Nitro

Centras
Noua Pagina CENTRAS arrow Informatii despre voluntariat arrow Ce este voluntariatul ?
Thursday, 21 June 2018
Ce este voluntariatul ? PDF Imprimare E-mail

Definitii

"Voluntariatul este activitatea de interes public desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, īn folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala; activitatea de interes public este activitatea desfasurata īn domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de īnvatamānt, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea." (definitia din Legea Voluntariatului 2006)

"Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica īsi ofera timpul, talentele si energia īn sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate īn sprijinul proiectului īn care este implicata." (definitia Pro Vobis)

"Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala." (Definitie adoptata de Consiliul National al Voluntariatului, iunie 2002)

"Orice actiune īntreprinsa de o persoana fara a se gāndi la recompense financiare." (Tracker)

"Orice munca prestata relativ fara constrāngere de o persoana cu intentia de a ajuta si fara a urmari un cāstig financiar imediat." (Scheier)

"Impulsul de a se orienta spre satisfacerea nevoilor celorlalti fara a se gāndi la recompense financiare." (Manover)


Ce spun voluntarii

"Prins intr-o alergatura continua si inecat de rutina zilnica uiti de lucrurile cu adevarat importante, uiti cat de putin te "costa" sa faci bine si ca nu te simti niciodata mai implinit, decat atunci cand poti sa ajuti pe cineva, total dezinteresat. Si, cand te gandesti ca de 2% din timpul tau liber poate depinde viitorul unui copil, realizezi ca e atat de putin efort pentru o cauza atat de frumoasa. Cea mai mare bucurie a mea in campanie a fost ca am intalnit foarte multi tineri care gandesc asa. Tineri deschisi, responsabili, foarte implicati, care au pus mult suflet in campanie si care pun suflet in tot ceea ce fac in general. Cu ei nu ai cum sa faci decat o echipa foarte tare." (Andrei Chirtoc, Voluntar World Vision Romānia)

"Voluntariatul īnseamna Responsabilitate. Iar simplul fapt ca nu esti remunerat pentru activitatile prestate nu-ti da dreptul sa fii iresponsabil." (Tiberiu Capudean, Voluntar ARAS)

"Voluntariatul se naste īn inima, a fiecaruia. nu īn vreun statut de ONG sau īn discutii elaborate si mediatizate. Daca se naste acolo, cu siguranta se va dezvolta si se va traduce si sub aspectele cele mai pragmatice si necesare pāna la urma." (Ana Gogan, Voluntar Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca)

"Am īnvatat ca ingredientele principale īn actiunile sociale nu sunt nici banii, nici numarul de oameni implicati, ci pasiunea / daruirea cu care lucreaza cei ce vor sa-si dea din timpul, abilitatile, cunostintele lor īn beneficiul altora. Cea mai importanta lectie pentru mine este faptul ca nimic nu se compara cu zāmbetul de pe chipul unui copil cu care viata a fost mai dura, chiar daca pentru acest zāmbet facem naveta, lucram ore īn sir si ne lovim de barierele mentalitatii gresite tocmai a celor care sunt īn pozitia de a ocroti acesti copii." (Stelian Juganu, Voluntar Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului - Centrul de Plasament "Sfāntul Andrei" Jucu)

"Am invatat ca boala nu este un stigmat, ci o nedreapta condamnare, caci nimeni nu merita sa sufere atat de mult; oamenii sunt la fel de buni, copiii la fel de frumosi si inteligenti, fie ca sunt sanatosi sau nu. Doar ca ei trebuie sa infrunte o realitate mult mai dura. Vazand o latura atat de intunecata a vietii, am inceput sa-i apreciez mult mai mult pe cei din jurul meu, sa fiu recunoscatoare pentru tot ce am si sa le arat si acestor oameni ca au dreptul sa zambeasca, sa spere, sa viseze si sa fie fericiti." (Iulia Hrecinuc, Voluntar Hospie Casa Sperantei)


 
< Precedent   Urmator >