JJ Nitro

Centras
Noua Pagina CENTRAS
Thursday, 21 June 2018
Impresii de la Ludoteca PDF Imprimare E-mail


       Implicarea mea in proiectul “ Caravana Urmează Voluntarii!” a  fost pentru mine un nou început ţinând cont că era primul proiect în care contribuisem într-un mod mai special şi anume tot ce a reprezentat activităţile de pregătire, implicarea voluntarilor şi activitatea în sine din ziua în care caravana a ajuns la noi a depins de modul de organizare al meu.

      “Şi la sat avem nevoie de un loc de joacă! Aşa am numit noi activitatea care am desfăşurat-o in cadrul proiectului “ Caravana Urmează Voluntarii!”.

      În acest proiect noi am amenajat o ludotecă in comuna Independenţa. Motivaţia alegerii acestei comune rurale constă în faptul că aici învaţă un număr mare de elevi de toate vârstele şi din comune apropiate, cu multe probleme sociale, cu risc de abandon şcolar din cauza sărăciei şi a distanţei mari până la instituţia de învăţămînt, nu există un psiholog, şi nici un loc special amenajat în care copiii şi tinerii să-şi petreacă timpul liber de 2-3 ore până la sosirea microbuzului şcolar cu care fac naveta. Date fiind aceste condiţii, se impune amenajarea unui loc de petrecere a timpului liber în care copiii să se joace sau să-şi facă temele.

      Toţi cei prezenţi cu mic şi mare au contribuit intr-un fel la activitate. Vedeam pe chipurile lor bucuria şi nerăbdarea de a termina amenajarea ca în şfârşit să poată să folosească ludoteca.

      Activitatea s-a desfăşurat în timp util iar rezultatele au fost spectaculoase. Am plecat de acolo cu satisfacţia că am putut să realizăm ceva frumos.

       Mulţumesc tuturor care au contribuit la amenajarea ludotecii!

                                                       Căruţaşu Mihaela- Coordonator voluntari CENTRAS-Constanţa  

       Venirea “Caravanei urmeazǎ voluntarii”, în Constanţa, s-a dovedit a fi un lucru minunat pentru copiii din satul Independenţa. Munca noastrǎ nu a fost în zadar, pentru cǎ rezultatul activitǎţii desfǎşurate la noi acasǎ a fost un real succes, poate peste aşteptǎrile noastre. Lucrul în echipǎ, susţinerea permanentǎ a conducerii şcolii din satul respectiv, dar şi buna dispoziţie care a dǎinuit întreaga zi au fost elementele de bazǎ ce au impulsionat fericirea unor copii superbi. Fǎrǎ ajutorul celor ce au donat cǎrţi, jucǎrii, mobilier ş.a., fǎrǎ voluntarii dornici de muncǎ, dar şi fǎrǎ existenţa caravanei aceastǎbucurie a copiilor din satul Independenţa nu ar fi fost posibilǎ.

       Vǎ mulţumim tuturor!

                                                               Roşu Nicoleta-voluntar mentor

      “Caravana urmeazǎ voluntarii” a fost incǎ un prilej inedit pentru a mǎ face utilǎ celor care chiar au nevoie de ajutorul meu, dar şi pentru a cunoaşte persoane noi care împǎrtǎşesc aceleaşi idealuri ca şi mine.

       La Bacǎu, mi-am decoperit calitati foarte ascunse, cum ar fi sǎpatul J , dar nimic nu mi s-a pǎrut imposibil, atâta timp cât a fost pentru o cauzǎ nobilǎ, nici mǎcar praful care m-a urmǎrit intreaga zi.         Faptul cǎ i-am avut aproape pe copiii cǎrora le-am construit locul de joacǎ şi cǎ vedeam în fiecare secundǎ pe feţele lor o combinaţie de fericire, nerǎbdare, dar şi mulţumire, m-a determinat, cel puţin pe mine, sǎ nu obosesc  în nici un moment şi sǎ-mi doresc sǎ fie totul gata cât mai repede pentru ca ei sǎ se poatǎ bucura din plin de locul de joacǎ.

Tind sǎ cred cǎ ţelul caravanei a fost atins, şi anume acela de a da un exemplu constructiv celor din jur prin paradigma proprie. 

                                                              Roşu Nicoleta-voluntar mentor

 

M-am alăturat cu drag acestui proiect, pentru că am crezut în el şi-n finalitatea lui cu succes. Şi nu m-am inselat. Alături de o echipă de voluntari minunată, mi-am adus şi eu contribuţia în selectarea materialelor necesare punerii în practică a  ideei noastre de a creea un spaţiu confortabil şi util pentru copiii din comuna Independenţa. Ludoteca amenajată de noi împreună cu partenerii noştrii de proiect, în cadrul şcolii din comună, cu siguranţă va fi un spaţiu în care copiii vor petrece câteva momente minunate, după  orele de curs, printre cărţile pline cu  poveştirile copilăriei, jocuri şi jucării nenumărate. Bucuria lor e cu atât mai mare cu cât mulţi dintre ei şi-au lăsat câte o „amprentă” a contribuţiei lor la amenajarea acestui loc, prin desenele pe care le-au realizat pe dulapurile pline de cărţi, desene care cu siguranţă vor dăinui în timp. Nu în ultimul rând am remarcat, pe lângă dăruirea noastră a voluntarilor şi participarea entuziastă a directoarei şcolii respective, un exemplu consider demn de urmat şi pentru alţi directori de şcoli din mediul rural.

Am fost foarte bucuroasă pentru că după câteva ore de muncă efectivă, bineînţeles adunând şi zilele în care am adunat materialele necesare, am reuşit să lăsăm ceva palpabil în urma noastră, ceva ce putea fi utilizat şi valorificat imediat după plecarea noastră. Iar bucuria din ochii copiilor a fost cea mai mare răsplată muncii  noastre, feedback-ul de care aveam nevoie pentru a ne încuraja ca şi pe viitor să demarăm şi alte proiete la fel de utile.

 

Şovailă Aurelia –voluntar mentor

 

          Activitatea organizaţiei noastre în proiectul Caravana a fost specială. Ludoteca pe care am reuşit să o amenajăm a creat pentru fiecare dintre elevii de acolo o stare emoţionala, un sentiment, o clipă de fericire; numai gândul că vor avea dreptul să intre acolo jucându-se, citind, cântând, etc.        Clipele de fericire le-am petrecut împreună, la inceput păreau încântaţi de ceea ce avea să se formeze în acea sală goală.

         Am fost una din voluntarele selectate pentru plecarea la Bacău, acest fapt m-a motivat şi mai mult. Sunt mândră ca am putut să ajut şi la schimbarea făcuta în Bacău. Întreaga echipă s-a implicat, mai mult sau mai puţin, fiind nevoie de ajutorul fiecaruia. Mă bucură faptul că la sfârşit copii toţi zâmbeau spunându-ne că ne mai aşteaptă pe la ei, că vor să ne jucam şi noi cu ei acolo în ludoteca.    La Bacău, am amenajat un părculeţ  de joaca cu topogane, cu leagane, cu mingii, etc. Satul acela era foarte sarac, au fost placut surprinsi de finalul ideii noastre, al organizatiei. Erau acolo si cativa britanici care erau magicieni. A fost placut, distractiv, de neuitat. Toate aceste activităţi m-au facut să uit de probleme  timp de cateva zile, cand m-am implicat intru-totul fericirii copiilor. Aş vrea sa se mai repete.

 Împreună , repet, putem face mai multe !

                                                Preda Madalina-voluntar mentor

      După ce a trecut prin câteva localităţi caravana a ajuns şi la noi la Constanţa. Trebuia să arătăm şi noi ce am făcut!

      Toată ,,forfota,, pentru  această caravana a inceput cu mult timp în urmă şi nu am avut linişte până nu am avut totul pus la punct.

       Am inceput colaborarile cu şcolile din Constanţa şi cu bunăvoinţa celor cu suflet mare am reuşit

colectam jucării, jocuri, cd-uri, rechizite.

     Aceşti oameni deosebiţi au inţeles că semenii noştrii  au nevoie de ajutor şi că aceşti copii vor avea ,,un pic ,, viaţa mai uşoară , după ce aveam noi de facut în şcoala lor.

    Ne-au sprijinit fiecare cum au putut.ne-au donat minifotoliile, covoarele, rafturile,  perdelele şi am primit şi o mică sponsorizare constand intr-un calculator.

   Trebuie să le mulţumim tuturor celor care s-au implicat direct sau indirect în acest proiect pentru că ne-au dat ,,obiectul muncii,, iar copiilor le-am facut o imensă bucurie.

    Dimineaţa zilei de 9 octombrie ne-am intalnit la Centras de unde am pornit fiecare cu gândul că

 ceea ce aveam de făcut nu era o glumă, vom face cu simţ de răspundere şi vom lăsa ceva deosebit

în urma noastră.

     Am mai verificat încă o dată dacă am luat tot, dacă suntem toţi şi...înrolarea în caravana.

     După vreo ora am ajuns în comuna Independenţa unde copii ne aşteptau în curtea şcolii

 nerăbdători dar şi curioşi în acelaşi timp.

      Cand am intrat in scoala ,impreună cu cei din Braşov eram siguri că vom avea o zi deosebită.

     Am gasit un loc destul de cald şi luminos şi de îndată ne-am pus pe treabă, am descărcat

 bagajele şi...spor la lucru.

     Băieţii au montat rafturile şi perdelele, fetele au schimbat feţele cutiilor pentru jucării dupa care  pe

cele mari  le-au pus in raft iar pe cele mici le-au selectat pe categorii au aranjat cărţile în rafturi.

     Micii ''artisti''au avut la ei creioane colorate si le-au facut face-paint celor doritori.

      Spre final am vrut să ne lăsam  amprenta în acest loc şi toţi cei care au pus suflet în această activitate si-au pus ''palma'' pe perete in semn ca ;;si noi am fost aici'' după care am ieşit în curte cu copii. şi ne-am jucat câteva jocuri  destul de cunoscute printre voluntari şi noi pentru copii.

    Totul a fost pe placul copiilor ludoteca, sedinţele foto şi  tot ceea ce a rămas în urma noastră iar noi am plecat cu satisfacţia ca am facut ceva bun si util.

     Nu poate fii masurată sau contorizată dupa toata ziua agitată am avut timp sa ne gandim si sa tragem concluzii şi la ce am mai fi putut face să iasa si mai bine şi mai dar...bineinteles ca totu-i bine cand se termină cu bine....lucrul mainilor noastre s-a vazut, efectul se va vedea in viitor ar noi am vrea sa mai participam si la o altă caravană.

        După terminarea amenajării sălii s-a tăiat panglica de inaugurare moment foatre special care a fost asortat cu multe poze, mulţumiri şi strângeri de mână.

       Voluntarii s-au pregatit sa plece spre Bacău unde aveau să îi aştepte altă zi deosebită

plină de surprize plăcute.

                                                  Bazargic Mariana- voluntar mentor

 

 

 
     
În primul rând m-a ajutat să cunosc multe persoane diferite din mai multe domenii. La activitate au luat parte atât  profesorii cât  şi elevii şcolii.
     Prin această activitate mi-am dat mai bine seama că atunci când vreau ceva este foarte uşor să realizez. Cu un gest foarte mic, am putut ajuta o şcoala întreagă.

     Întradevar nimic nu este imposibil!

     Mi-ar face placere să iau parte în astfel de proiecte pe viitor. În rest am legat multe prietenii şi am rămas cu  amintiri de neuitat.

                                             Murtanza Aisun- voluntar

         Când m-au sunat doamnele de la Centras Constanța și mi-au propus amenajarea unei ludoteci în cadrul școlii noastre, m-am gândit în primul rând la elevii  navetiști, care stau și câte 2 ore pe zi în așteptarea microbuzului școlii pentru a-i transporta acasă.

            A fost o idee excelentă și le vom mulțumi partenerilor noștrii ori de câte ori vom avea ocazia să o facem.

        Ziua de 7 octombrie a fost o zi extraordinară. Au fost elevi care s-au implicat în mod deosebit în amenajarea sălii destinată ludotecii și asta m-a făcut să fiu și mai convinsă de necesitatea acestui loc în cadrul școlii. Sala a fost invadată de elevi încă din prima zi după inaugurare, iar de atunci nu a fost zi in care elevii să nu-și petreacă timpul liber acolo jucându-se sau citind o carte. Elevii sunt foarte încântați de ludotecă. Au început cadrele didactice să desfășoare și ore de curs acolo pentru a le crea elevilor din clasele cu probleme o atmosferă mai placută studiului. Ne-au vizitat atât copiii de la grădinițele din comună, cu greu dezlipindu-i de mormanul de jucării, cât și foști elevi care regretau fapul că ei au terminat școala și nu au avut posibilitatea să-și petreacă timpul liber acolo.

      În concluzie, a fost cel mai bun lucru care putea fi făcut pentru noi.

                        

                                                  Ştefan Monica- Director SAM Independenţa

  Sunt câteva impresii scrise de  voluntarii care au participat la activitatea de amenajarea a ludotecii din comuna Independenţa 7.10.2009.

 

                                        

 

 


 
< Precedent   Urmator >