JJ Nitro

Centras
Noua Pagina CENTRAS
Thursday, 21 June 2018
Constanta en rose PDF Imprimare E-mail

Cei trei stagiarii francezi, Morgane, Maud si Matthieu au venit la Constanta pentru o luna, in perioada 29 Iunie- 25 iulie 2009, in cadrul unui stagiu de practica in domeniul socio-educativ care le certifica anul scolar realizat in Franta. Primul nostru gand a fost sa ni-i alaturam in activitatile practice desfasurate cu copiii si tinerii din centrele de plasament, iar prima experienta extraordinara pe care ne-au oferit-o a fost un curs de animatie si joc pe iarba de 5 ore...pregatit cu grija timp de 2 saptamani.....si in plus, “au adus Parisul la malul Marii Negre…parca au venit cu miros de franzele si cu Turnul Eiffel in priviri...priviri care mi se pareau familiare totusi, avand in vedere ca toata viata mea am fost indragostita de tot ce inseamna Franta. De ani buni citesc carti scrise de autori francezi, mai ales de cei contemporani, ascult muzica in limba franceza si de cand am intrat la liceu am invatat chiar sa vorbesc destul de bine limba. Am dat multe examene si atestate la franceza, am luat note mari dar oare ce nota mi-au dat francezii?

Stiti cum e cand faci o prajitura noua si le dai parintilor sa guste? Ei iti zic ca e buna, tu esti cel mai fericit, dar cand vine vorba sa o incerce si alti prieteni, lucrurile se complica. Profesorii te ajuta, le esti elev, spun ca vorbesti corect franceza si te incurajeaza. Situatia se schimba cand esti fata in fata cu “ un francez sadea”.

Intalnirea cu cei trei stagiari francezi n-a durat decat cateva ore, dar a fost suficient sa imi dau seama ca sunt niste oameni foarte educati si am apreciat foarte mult faptul ca au ales tara si orasul nostru, nefiind reticenti fata de Romania, cum probabil multi straini ar face-o. In al doilea rand, au avut rabdare cu noi cand le vorbeam si ne-au ascultat. Mi-a placut in mod deosebit curiozitatea tinerilor francezi si deschiderea lor sincera la tot ceea ce este nou. Chiar si atunci cand i-am insotit intr-un mic tur al orasului au fost deosebit de interesati mai degraba de viata unui adolescent roman, de scoala, dar si de istorie si geografie, despre care ei venisera deja documentati. La randul meu, am aflat lucruri noi despre viata lor, lucruri care nu se gasesc in manualele de limba franceza, discutiile noastre fiind, pe scurt, un adevarat torent de intrebari si raspunsuri, un feedback perfect as putea spune.”

 

Dana CARASTOIAN, voluntar

 


 
< Precedent   Urmator >