Buletinul informativ PARTENER al Centrului de Voluntariat din cadrul CENTRAS Constanta
Nr. 2, mai 2006
 
  Cuprins:
 1. Voluntariatul si entuziasmul
 2. Noutati ale sectorului non-profit din Constanta
  • Ziua Internationala a lumanarilor aprinse
  • Zilele Tineretului - Tanar in actiune
  • AIESEC - Tineri pentru tineri
  • Saptamana Nationala a Voluntariatului, oportunitate pentru tineri
  • Si ei pot fi ca noi - povestea unei competitii
  • 13 mai 2006 - prin ochii voluntarilor
 3. Noutati legislative
 4. Voluntariatul in licee
  • Voluntariatul în Liceul Teoretic "George Calinescu"
  • Clubul antidrog al Colegiului National "Mihai Eminescu"
  • Scoala speciala nr. 2, locul unde putem oferi
  • Drepturile copilului - partea a II-a
 5. Studiu de caz - Talentul nu cunoaste handicap
 6. Oportunitati de instruire
  • CENTRAS Constanta organizeaza CURSUL „PLANIFICAREA SI MANAGEMENTUL CAMPANIILOR PUBLICE CU VOLUNTARII”
 7. Oportunitati de finantare
  • FUNDATIILE OLANDEZE
  • Programul Matra - Kap
 8. Anunturi
  • ARAS Constanta ofera oportunitati de informare asupra HIV-SIDA
  • Guinness Book la Constanta
  • ARAS Constanta recruteaza voluntari
 9. Voluntariat si arta
 
 
 
  Editorial
Voluntariatul si entuziasmul

As incepe prin a spune ce este si ce inseamna o organizatie neguvernamentala dincolo de toate definitiile si cadrele logice care o delimiteaza. Probabil ca o organizatie ar ramane o structura bine definita, cu programe sau proiecte de succes, cu reusitele si insuccesele ei, ar fi un factor important in comunitate si ar acoperi o serie de nevoi dar nu ar fi decat atat…. daca nu am putea sa avem ca repere in organizatia „x” sau „y” cateva persoane cheie la care sa ne putem raporta.
Cu alte cuvinte, o organizatie neguvernamentala, mai mult decat orice alta institutie inseamna OAMENI, oameni piloni ai organizatiei care iti dau sens si repere si oameni suport ai acesteia, care pentru mine, sunt voluntarii.
Daca oamenii vin si pleaca din organizatii asa cum vin si pleaca din propriile noastre vieti, fara a-i putea opri pentru ca fiecare trebuie sa-si urmeze drumul si destinul dupaa o lege nescrisa a naturii, voluntarii isi fac cunoscuta placuta prezenta in organizatii, pentru un timp mai scurt sau mai lung….dar intrebarea este ce anume ii tine legati de o organizatie sau alta? Programele in care sunt implicati, experienaa pe care o dobandesc, prietenii pe care ii descopera aici, oportunitatile noi care li se ofera…ce anume? Bineinteles ca poate fi cate ceva din toate si fiecare poate alege in mai mica sau mai mare masura una sau alta dintre toate variantele posibile.
Eu am sa raspund printr-o scurta povestioara, sau intamplare adevarata: la unul dintre interviurile de selectie a voluntarilor pentru un proiect in curs, una dintre intrebarile cheie care se adresau potentialilor voluntari era urmatoarea: „De ce anume crezi ca are nevoie un voluntar pentru a fi bun in activitatea sa? Si se ofereau ca variante de raspuns: relatii foarte bune cu personalitati influente sau importante in domeniu, o foarte buna pregatire in domeniul pentru care erau recrutati sau pur si simplu doar entuziam? Trebuia sa se aleaga o singura varianta. Poate ca stiti deja raspunsul….este vorba despre ENTUZIASM…..si acum as vrea sa vorbesc putin despte importanta acestui concept care ar trebui sa devina un mod de a trai pentru fiecare dintre noi.
Cu totii stim ce este si cum se manifesta entuziasmul: este placerea si bucuria de a lua parte la jocul vietii, curiozitatea pentru ceea ce va urma, pasiunea pentru ceea ce facem si traim.
Conform unei definitii data de Paul Popescu-Neveanu in „Dictionarul de Psihologie”, entuziasmul este „o traire afectiva intensa care activeaza persoana umana in vederea realizarii unor scopuri cu valoare sociala recunoscuta; emotie provocata de izbanda unei idei sau de un eveniment, dar si de o inalta apreciere data realitatii. Presupune atat pasiunea cat si constanta posibilitatilor de realizare a scopurilor”.
Cu alte cuvinte, combustibilul care asigura reusita oamenilor se numeste entuziasm si din fericire el NU se gaseste in rezervoare limitate in spatiu si timp, ci este inepuizabil. Singura problema este ca, multi nu inteleg semnificatia acestui cuvant si cred ca a avea entuziasm inseamna a fi imatur, poate chiar iresponsabil sau neproductiv… in conditiile in care intrebarile cele mai frecvente adresate unei persoane aflate intr-o stare de entuziasm sunt: „Ce este cu tine?”, „Revino cu picioarele pe pamant! Pe ce lume traiesti?” si altele asemenea… si uite asa… moare entuziasmul incet, incet, din simplul motiv ca nu este o valoare… ci doar o stare….
„ Este important de stiut faptul ca, fiind izvorul perseverentei, entuziasmul ne sustine atunci cand intampinam opozitie sau piedici pe calea noastra catre un anumit scop. Mai mult, entuziasmul este molipsitor. O persoana entuziasta poate transmite cu usurinta starea sa celorlalti. Aceasta persoana este ca un generator uman, care ii energizeaza si pe cei din jur; ea vine cu idei, radiaza putere, ii umple de speranta si incredere pe cei cu care vine in contact, mentinandu-le moralul sus si trezind in ei nevoia de cooperare si suport in atingerea unui scop comun”. Mai mult decat atat, tot ceea ce suntem astazi, suntem produsul entuziasmului sau nebuniei unor artisti, a unor ganditori, oameni de stiinta, misionari sau oameni simpli care au indraznit mai mult, si nu putine au fost dovezile in istorie ca performanta s-a cladit pe entuziasm.
În final, doresc sa o citez pe Kate Douglas Wiggin, care spunea ca "exista cativa oameni care detin un lucru magic, spiritul contagios al entuziasmului: ei au asupra noastra influenta unei frumoase dimineti care nu se transforma niciodata in dupa-amiaza. Sub stapanirea unei astfel de vraji, mintea unui om este alintata spiritual sau renaste; oricine devine pregatit pentru orice aventura, chiar si pentru aceea de a face cu placere lucruri dezagreabile."
Pornind de aici, Centrul de Voluntariat Constanta lanseaza CONCURSUL „Povestea entuziasmului, o istorie personala” pentru voluntari. Rugam coordonatorii de voluntari sa antreneze voluntarii in acest miniconcurs literar in urma caruia voluntarii pot descoperi singuri importanta acestei calitati… de altfel, ceea ce descoperim singuri este mai important decat ceea ce ne spun altii, nu?
Asteptam raspunsurile dumneavoastra pe adresa voluntariat-constanta@canals.ro, pana la data de 20 iunie 2006. Primele trei cele mai reusite lucrari vor fi premiate, iar lucrarea care va obtine locul I va aparea in urmatorul numar al buletinului informativ „Partener”.


Roxana Cozma, Coordonator de voluntari

Relatii suplimentare la tel. 0241/522012, 0723448726 sau
email: voluntariat-constanta@canals.ro

Sus

 
  Noutati din sectorul non-profit constantean
Ziua Internationala a Lumânarilor aprinse
ARAS Constanta a organizat pe data de 21 mai 2006, impreuna cu membrii Coalitiei Marea Neagra, o actiune publica cu ocazia Zilei Internationale a Lumanarilor Aprinse. Aceasta zi este marcata in cea de a treia duminica a lunii mai in lumea intreaga si comemoreaza persoanele care s-au stins in urma SIDA. Sub sloganul "luminand calea catre un viitor mai bun", reprezentantii Coalitiei Marea Neagra au desfasurat 3 quilt-uri in memoria celor decedati cu SIDA din judetul Constanta, au aprins lumanari si au distribuit fundite rosii (FUNDITA ROSIE este un simbol international al constientizarii SIDA si este purtata de oameni pentru a demonstra grija si faptul ca le pasa despre HIV si SIDA si pentru a reaminti celorlalti nevoia pentru sprijin si angajament)si fluturasi informativi privind semnificatia acestei zile. Actiunea s-a desfasurat in parcul din fata Teatrului de Opera si Balet Oleg Danovski, intre orele 12-13.
QUILT-ul este o patura facuta din bucati de panza divers colorata, cu un design special si reprezinta un mod de a pastra vie memoria celor care au murit de SIDA. Conceperea si expunerea quilt-urilor reprezinta principalele actiuni ale miscarii internationale Names Project (Proiectul Numelor) fondata la San Francisco in 1987. La realizarea quilt-urilor ce au fost desfasurate pe 21 mai, s-au implicat voluntari, angajati si beneficiari (persoane infectate si afectate de HIV/SIDA) ai ARAS Constanta si ai Fundatiei Baylor Marea-Neagra.
Actiunea a fost prezentata in cadrul conferintei de presa organizata de Coalitie pe data de 19 mai, la sediul Fundatiei Baylor Marea Neagra. In cadrul conferintei, participantii au prezentat statistici legate de cazurile de HIV/SIDA pe plan local, national si mondial, probleme cu care se confrunta persoanele seropozitive HIV, tipurile de servicii oferite persoanelor seropozitive de catre ONG-urile membre ale Coalitiei, semnificatia si istoricul Zilei Internationale a Lumanarilor Aprinse.
Aceasta a fost cea de a doua actiune publica organizata de Coalitia Marea Neagra, prima fiind organizata pe data de 1 Decembrie 2005, cu ocazia Zilei Mondiale SIDA.
Coalitia Marea Neagra este o structura asociativa fara personalitate juridica care a fost infiintata in noiembrie 2005 de catre ONG-uri si institutii publice din judetul Constanta care activeaza in domeniul sanatatii si protectiei sociale a persoanelor cu dizabilitati si cu risc de infectare cu HIV si infectii cu transmitere sexuala.

? Din aceasta Coalitie fac parte:
- Fundatia Baylor Marea Neagra,
- Asociatia Copiii Tuturor
- ARAS-Asociatia Romana Anti-SIDA, filiala Constanta
- World Vision -biroul Constanta
- SECS Constanta
- CENTRAS
- Fundatia Teddy Bear
- Fundatia Osana
- Fundatia Tineri pentru Tineri
- Fundatia pentru o Viata mai Buna
- Crucea Rosie Constanta
- Fundatia CHI Ro
- Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta
Manuela Titorenco, Director Aras

Sus
"Zilele Tineretului - Tânar în Actiune"
28 aprilie - 02 mai


Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanta, impreuna cu Liga Studentilor din Universitatea Maritima Constanta, Directia Judeteana pentru Tineret Constanta, Centrul Teritorial al Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor Constanta si Asociatia Europeana a Studentilor in Drept Constanta a organizat, in Constanta festivalul intitulat sugestiv "Zilele Tineretului - Tanar in Actiune”.
Acest festival a fost, prin natura desfasurarii lui, un eveniment organizat de tineri pentru tineri cu ocazia zilei de 2 Mai – Ziua Tineretului oferind tinerilor posibilitatea sa se exprime prin activitati sportive si cultural-artistice. Totodata evenimentul a venit in intampinarea tinerilor artisti, oferindu-le un cadru de manifestare propice si posibilitatea de a fi instruiti si remarcati. Festivalul a constituit in acelasi timp un cadru de intalnire a tinerilor din mai multe zone ale tarii sositi de 1 Mai pe Litoral, pentru petrecerea timpului liber.
Tema editiei 2006 a fost: Alternative pentru o viata sanatoasa, organizatorii propunandu-si reluarea lui si in anii viitori, tematica „Zilelor Tineretului” schimbandu-se de la an la an, in concordanta cu contextul socio-cultural al perioadelor viitoare.
Pentru prima editie a „Zilelor Tineretului”, au fost organizate manifestarile in cadrul a cinci sectiuni, respectiv: arte plastice, muzica, teatru, fotografie si sport. Astfel, pe parcursul celor 5 zile ale evenimentului au mai fost organizate workshop-uri, dezbateri si conferinte atat pe teme specifice fiecarei sectiuni, cat si pe teme de interes general, competitii sportive si concerte tematice.
Proiectul a fost lansat pe 28 aprilie, la sediul Universitatii Maritime Constanta, intr-o conferinta de presa unde au fost prezenti reprezentantii sponsorilor si partenerilor evenimentului, voluntarii implicati in proiect, precum si mass-media locala si s-a incheiat prin festivitatea de premiere a participantilor. Mentionez ca acest eveniment a fost promovat si mediatizat de catre partenerii nostrii mass-media, atat pe radio, televiziune, precum si in presa scrisa; ( aveti de asemenea atasate adresei si articolele din presa locala aparute pe perioada festivalului).
Festivalul s-a desfasurat pe perioada 29 aprilie-2 mai si a cuprins:
? activitati sportive :
? turneu de fotbal licee si universitati - desfasurate la Palatul Copiilor;
? turneu streetball – desfasurate la Complexul Sportiv Tomis Constanta;
? regata nautica – desfasurata la Baza Nautica a Universitatii Maritime Constanta;
? demonstratie arte martiale – desfasurata la Baza Nautica Univ. Maritime Constanta
? activitati cultural - artistice:
- expozitii de arta foto, ateliere de caricatura si grafitti – la care au participat elevi de la Liceul de Arta Constanta si studenti de la Universitatea ,,Ovidius” – Facultatea de Arte
- momente artistice sustinute pe scena Cazino de elevi de la Palatul Copiilor si elevi ai Liceului de Arta.

Premiile au fost acordate de organizatori si de Directia Judeteana pentru Sport dupa cum urmeaza:
? FOTBAL:
? Premiul I – Grup scolar ind. "D. Hurmuzescu” Medgidia
? Premiul II – Universitatea Maritima Constanta
? Premiul III – Grup scolar Ovidiu – localitatea Ovidiu, jud. Constanta

? STREETBALL
? Premiul I – Universitatea Maritima Constanta
? Premiul II – Echipa "Universitarii”- echipa formata din studenti de la diverse universitati din Constanta
? Premiul III – Liceul Telecomunicatii Constanta

? CANOE
? Premiul I – Academia Navala "Mircea cel Batrân”
? Premiul II – Universitatea Maritima Constanta

? YACHTING
? Premiul I – Universitatea Maritima Constanta
? Premiul II – Academia Navala "Mircea cel Batran”

S-au acordat de asemenea premii elevilor si studentilor care au participat la sectiunile de arta foto, caricatura si grafitti.
Voluntarii, in numar de 50, au fost de asemenea premiati de organizatori si de firma AVON Cosmetics.
Partenerii acestui proiect au fost: Primaria Constanta, Regia Autonoma pentru Transport in Comun Constanta, Directia Judeteana pentru Sport Constanta, Universitatea Ovidius Constanta – Facultatea de Arte, Palatul Copiilor Constanta, Liceul de Arta Constanta, EURO >26, Muzeul de Arta Populara Constanta, Muzeul de Arta Constanta, Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Asociatia Studentilor Europeni – AEGEE Constanta, Centrul Regional de Resurse pentru ONG-uri – CENTRAS, Club LEO,,Fairy of the sea” Constanta, Club MEGALOS, F.C Farul Constanta, Radio SKY Constanta, Radio Doina, TV Neptun, Telegraf.

Coordonator Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanta,
Sinsp.psih.Ana-Maria Nedelcu


Sus
AIESEC- tineri pentru tineri

Prezenta in 95 de tari, AIESEC accepta in fiecare zi provocarea de a insufla in tineri puterea de a-si descoperi si dezvolta potentialul pentru a ajunge agenti ai schimbarii in societatea din care fac parte.
AIESEC Constanta face parte din reteaua internationala AIESEC, numarandu-se printre cele 14 comitete locale din Romania. Infiintat in anul 1993, comitetul AIESEC din Constanta lucreaza activ la atingerea obiectivului comun AIESEC, dezvoltandu-si membrii prin oportunitati de conducere, stagii internationale de practica si accesul la o retea globala de invatare.
Luna aprilie a fost o perioada foarte solicitanta pentru membrii organizatiei, care au planificat, organizat si participat la o serie de proiecte dedicate atat lor cat si celorlalti tineri, studenti ai Universitatii Ovidius, Constanta.
9-12 aprilie – Seminarul Local de Primavara, o conferinta dedicata membrilor organizatiei care a urmarit dezvoltarea capacitatii de comunicare, ideea lucrului in echipa si motivarea acestora. Seminarul s-a desfasurat in Moeciu de Jos, judetul Brasov. Partenerul principal pe acest proiect a fost ANT Constanta.
13-16aprilie– Seminarul de Pregatire Culturala,a fost o conferinta nationala dedicata studentilor recrutati pentru stagiile internationale de practica. Aceasta a avut loc in statiunea Olanesti, judetul Valcea reunind viitori stagiari din toate localele din Romania si facilitatori din comitetele nationale si internationale AIESEC. Scopul acestei conferinte a fost pregatirea stagiarilor pentru prevenirea socurilor datorate diferentelor culturale pe care acestia le-ar putea avea odata cu inceperea stagiilor de practica.
18 aprilie- Traieste pasiunea de a fi studentul Coca-Cola. Campania Coca-Cola, pentru care AIESEC Constanta a fost organizator s-a adresat tuturor studentilor din Universitatea Ovidius, indiferent de specializare. Coca-Cola ofera astfel studentilor ocazia de a face parte dintr-o echipa tanara si dinamica, sub un brand de valoare internationala. Mai multe detalli despre acest program se pot gasi pe adresa www.cchbcjobs.ro .

19aprilie- Raiffeisen,oportunitate pentru studenti.De aceasta data, programul Raiffeisen s-a adresat studentilor de la facultati cu profil economic, acestia avand ocazia sa isi construiasca o cariera in cadrul bancii. Raiffeisen Bank mai ofera stagii de practica platita/neplatita precum si burse internationale in cadrul unor universitati de prestigiu pentru acei studenti cu rezultate si abilitati deosebite.Si in cazul acestiu eveniment, AIESEC Ct s-a ocupat de organizare si promovare, evenimentul bucurandu-se de un real succes.
19 aprilie – Entrepreneurship & Leadership Awards 2006 (ELA).Sub sloganul “Honoring the past to inspire the future”, ELA este evenimentul national in cadrul caruia organizatia noastra isi arata recunostinta fata de fosti membrii.(Alumni) Premiati sunt aceia care au demonstrat ca au un rol activ in aria lor de afaceri si in societate si care au fost sau sunt implicati in activitati locale, nationale sau internationale oferind sfaturi si suport actualilor membrii AIESEC.
Festivitatea de premiere a avut loc la Camera de Comert a Romaniei, Bucuresti, incepand cu ora 19:00, AIESEC Ct avand 2 nominalizati si un numar semnificativ de reprezentanti.
Si luna mai se anunta plina de evenimente. Prin acestea AIESEC Constanta isi propune sa continue crearea unui mediu propice dezvoltarii atat pentru membrii sai cat si pentru ceilalti tineri prin activitatea sa centrala- stagiile de practica internationala, cat si prin alte oportunitati oferite, facand un pas inainte catre atingerea propriei viziuni- “Peace and fulfilment of humankind potential”. Cristina Chirila, AIESEC CT

Sus
Saptamana Nationala a Voluntariatului, oportunitate pentru tineri
In perioada 08-14 mai 2006 a avut loc, in peste 30 de localitati din Romania, cea de a V-a editie a Saptamanii Nationale a Voluntariatului (SNV), un eveniment dedicat voluntarilor activi din Romania si tuturor celor cu care acestia colaboreaza in activitatile lor.
Saptamana Nationala a Voluntariatului este un bun prilej de promovare a activitatilor de voluntariat ca resursa in solutionarea nevoilor/ problemelor comunitatii noastre. Astfel, scopul campaniei noastre din Constanta a fost acela de contribui la cresterea vizibilitatii actiunilor voluntarilor in comunitate.
A fost o saptamana plina in care s-au intamplat multe, si bune si mai putin bune.…In orice caz ne-am straduit cu totii si le multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi si ne-au oferit sprijin, organizatii si voluntari. Evenimente ca acesta sunt prilejuri de inter si autocunoastere, cand avem ocazia sa invatam mai mult de la altii si despre noi insine, sunt feedback-uri care iti arata cum sa mergi mai departe. Am avut un calendar de activitati destul de diversificat care s-a dorit a raspunde nevoilor si intereselor tuturor celor implicati, atat organizatiilor ca structuri, cat si voluntarilor.
Facand un remember al acestei saptamanii am remarcat ca am avut un program destul de incarcat si variat. Am inceput cu un simpozion avand ca si tema „ Rolul si importanta voluntariatului in Constanta actuala” la care au participat organizatii cu precadere din domeniul serviciilor sociale. Au urmat apoi Galeria foto a voluntarului la care au participat 10 organizatii, cu predilectie studentesti si campaniile in liceele George Calinescu si Colegiul National Mihai Eminescu unde organizatiile nonguvernamentale si-au prezentat oferta lor de voluntariat.
Inchiderea acestei editii a SNV a avut loc la Baza Nautica a Universitatii Maritime Constanta unde s-a desfasurat o competitie sportiva intre voluntari si persoane cu disabilitati aflate in fotolii rulante.
A fost frumos la final sa realizam ca multi oamenii au fost alaturi de noi, ne-au ajutat si ne-au iertat micile greseli si ezitari in realizarea acestei editii SNV. Noi nu putem decat sa le multumim si sa le spunem ca la anul va fi mai bine, tot cu ajutorul lor.
In desfasurarea acestui eveniment am avut un sprijin deosebit din partea catorva organizatii constantene care ne-au fost si parteneri: Directia Judeteana de Tineret, Agentia Nationala Anti – drog Constanta, Fundatia Baylor Marea Neagra, Liga Studentilor din Universitatea Maritima Constanta. Organizatiile participante la eveniment au fost: Asociatia Carmen Sylva, ARCA, AIESEC, AEGEE, Liga Studentilor din Universitatea Ovidius, Fundatia OSANA, ARAS, Mare Nostrum, Oceanic Club Constanta.
Roxana Boboc, Coordonator programe, CENTRAS Constanta


Sus

SI EI POT FI CA NOI!!
Povestea unei competitii....13.05.2006


Cu ocazia Saptamanii Nationale a Voluntariatului, CENTRAS- Centrul de Voluntariat si Asociatia Carmen Sylva Constanta au organizat o competitie sportiva dedicata voluntarilor. Insa a fost o competitie mai putin obisnuita, sub toate aspectele...
Ideea a pornit de la dorinta manifesta a beneficiarilor-voluntari “Carmen Sylva”, sub indrumarea distinsei doamne Adela Burnea, de a se face cunoscuti tinerilor ca si ei. Pe de alta parte, voluntari de la mai multe organizatii constantene au raspuns calduros apelului nostru, de a se alatura tinerilor cu handicap de la Carmen Sylva, Osana si ARCA Constanta de a fi sportivi alaturi de oricare alti voluntari constanteni. A fost un prim pas facut de persoanele cu handicap fizic, catre noi, aratandu-ne ca de fapt limitele fizice si individuale sunt mai usor de depasit atunci cand nu mai exista prejudecati.
Si totul a inceput intr-o zi de sambata, cand, dupa “dezmeticirea” participantilor asupra locului de desfasurare a competitiei, baza sportiva a Universitatii Maritime Constanta, zeci de intrebari au inundat terenul de sport; intrebari precum “si ce facem acum?”, “ce si cu cine voi juca?”, “cum ne vom descurca in acest amestec de persoane de toate felurile, mai ales cu cei cu probleme de miscare?”....intrebari firesti, dar care si-au pierdut importanta in momentul in care voluntarii dadeau frau liber propriei initiative de a se implica intr-un sport sau altul.
Voluntari din partea organizatiilor: Carmen Sylva, Osana, ARCA, Baylor Marea-Neagra, ARAS, Mare Nostrum, Agentia Nationala Antidrog, Centrul de Voluntariat si CEDER Constanta si-au demonstrat aptitudinile sportive si de lucru in echipa la toate sporturile propuse, mai cu seama la baschet, unde coechipierii au stabilit ca regula de joc sa joace toti, in scaune cu rotile. Cu alte cuvinte, persoanele cu disabilitati si-au oferit voluntarilor scaunele cu rotile pentru a dobori barierele conventionale. La fel s-au organizat si celelalte concursuri sportive, respectiv tenis de masa, tenis de camp, volei si cross.
Astfel, in urma a 2-3 ore de impartasire a unei experiente comune de viata, participantii au constientizat ca diferentele apropie atunci cand empatizezi cu cel de langa tine.
In urma acestui eveniment, participantii si-au exprimat dorinta de a relua organizarea unor astfel de competitii, in aceeasi formula. Am putea, ulterior, sa organizam prin rotatie astfel de competitii, fiecare organizatie neguvernamentala avand sansa de a aduce idei noi in prim plan.

Teodora Crainic- Coordonator programe de tineret, CEDER Constanta
Roxana Cozma, Coordonator de voluntari.


Sus

EVENIMENTUL DE PE 13.05.2006, PRIN OCHII VOLUNTARILOR…

Soare Ioana, voluntar: Intr-o zi frumoasa de sambata cu soarele straluncind peste campusul universitatii Ovidiu, voluntarii de la diferite centre s-au adunat pentru a participa la competitiile sportive organizate cu ocazia Saptamanii Nationale a Voluntariatului. Printre probele la care au participat voluntarii s-au numarat proba de tenis de masa, baschet si volei.
Activitatile organizate pentru persoanele cu deficiente au demonstrat ca si acestea se pot implica in activitati diverse, sfidand astfel unele prejudecati ale oamenilor. Au demonstrat ca sunt persoane la fel sau poate chiar mai capabile si cu mai multa ambitie si pofta de viata decat oamenii fara deficiente.
Ragan Florina, voluntar: “Mi s-a parut o experienta foarte utila pentru mine ca persoana sa asist la o asemenea activitate, pentru simplul fapt ca niciodata nu mi-am imaginat ca persoanele cu deficiente pot avea atata ambitie, pofta de viata sociala, lucru care mi-a schimbat definitiv modul de a percepe felul de a trai al acestora. M-a impresionat felul lor simplu de a privi lucrurile si dorinta de a trai bucuriile marunte, ceea ce arata ca sunt cu mult superiori noua, celor mai sanatosi, care uitam de multe ori cat de multe avem...
Privindu-i, incepi sa apreciezi mai mult ceea ce ai...
Soare Ioana, voluntar: “A fost o experienta care sper sa se mai repete deoarece am avut de invatat din ea. M-a uimit nonsalanta si pofta de viata a persoanelor cu deficiente care au fost implicate in concurs. M-am simtit rusinata cand am vazut ambitia cu care se lupta aceste persoane pentru a duce o viata normala si a se incadra in mijlocul celorlalti, gandindu-ma la lasitatea altora care nu infrunta greutatile vietii. Astfel de activitati sunt utile pentru a arata oamenilor ca aceste persoane ne sunt egale si capabile sa faca ceea ce viseaza.”
Cojocaru Arina, voluntar: “Sunt de parere ca a fost o experienta utila si placuta in acelasi timp, deoarece a fost o placere sa interactionam cu aceste persoane si sa descoperim ca au o personalitate sociabila si dornica de a trai viata la maxim, chiar si in conditiile date.
Am jucat alaturi de ei handbal, tenis de masa, volei, noi insine jucand din carucioarele rulante pentru a experimenta modul lor de viata, ceea ce ne-a ajutat sa-i intelegem mai bine....”Sus

 
  Noutati legislative

Statutul din 08/12/2005 al personalului voluntar din serviciile de urgenta voluntare (descarca .jpg)

Hotararea nr 384/2005 din 28/04/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Tineret (descarca .jpg)

Hotarare nr.297/2006 din 02/03/2006 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 384/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Tineret (descarca .jpg)


Sus
 
  Voluntariatul în licee  
  Voluntariatul in Liceul teoretic “George Calinescu”

Liceul “George Calinescu” este unul dintre multele licee din Constanta in care elevii, desi au un program scolar destul de incarcat, reusesc sa participe si la actiuni de binefacere pentru comunitate. Nu exista inca o statistica clara a numarului de voluntari de liceu, dar este deja cunoscut faptul ca, destul de multe organizatii non-guvernamentale au incheiat contracte de colaborare cu Liceul “George Calinescu”. Acest lucru se datoreaza cu siguranta si sustinerii voluntariatului de catre conducerea acestui liceu, in sensul dezvoltarii laturii umane a personalitatii elevilor prin activitati de voluntariat.
In afara voluntarilor pentru “CENTRAS”- Centrul de voluntariat, voluntarii unor centre precum “A.N.A” sunt preocupati de problemele cu care se confrunta tinerii din ziua de azi, cum ar fi drogurile si efectele lor nocive.
Pentru a intelege mai bine activitatile realizate, cateva voluntare au fost de acord sa ne impartaseasca experienta lor in cadrul O.N.G.-urilor si felul in care s-au desfasurat actiunile.
Zamfirache Gabriela (fosta voluntara “Contrast”): “Am avut doua activitati la “Contrast”. Una din ele a constat in insotirea copiilor dintr-un centru de plasament la circ. Tin minte ca o fetita m-a luat in brate si m-am simtit extraordinar. Este un sentiment ce nu poate fi descris, ci trebuie trait pentru a putea fi înteles. Copiii aveau varste cuprinse intre 7 si 17 ani. Cei mici ascultau de cei mai mari ca de niste frati.
Este placut sa vezi cum se bucura de lucruri atat de marunte care pentru unii dintre noi par atat de banale. Multi dintre noi considera acesti copii a fi diferiti, dar nu este asa. Ei sunt exact ca si noi, doar ca nu au o familie si din acest motiv sunt mai retrasi si tristi.
Prima activitate a insemnat foarte mult pentru mine, fiind primul meu contact cu acesti copii minunati. A doua activitate a constat in insotirea copiilor in Oraselul Copiilor, unde s-au distrat de minune. Este foarte satisfacator sa poti darui un moment de fericire si un zambet unor persoane care chiar au nevoie de acest lucru.”
Lungu Ana (voluntara A.N.A.): “Cu Asociatia Nationala Anti-drog am avut o activitate in cadrul liceului “Mircea cel Batran”, care s-a desfasurat pe 14 februarie si tema a fost “Iubeste viata”. Scopul nostru a fost sa ii convingem pe cei care consuma droguri ca dependenta ucide si ca e mult mai important sa iti pretuiesti viata, sa o iubesti, iar pe cei care nu consuma vrem sa ii determinam sa o tina tot asa, sa isi iubeasca viata si libertatea, pentru ca dependenta inseamna si constrangere.
Activitatea a fost televizata si i s-a acordat o importanta destul de mare. Pentru mine a insemnat foarte mult deoarece a fost o experienta noua din care am invatat sa lucrez in grup si mi-am imbunatatit tehnicile persuasive.
Alte activitati legate de voluntariat le-am realizat la o casa de copii, numita “Micul Rotterdam”. In prealabil am scos la imprimanta desene ca sa le poata colora si am cumparat sau am adus creioane. De asemenea am cumparat dulciuri pentru micuti. A fost distractiv pentru copii si foarte instructiv pentru noi. A trebuit sa vorbim cu ei, sa ii sustinem si sa le dam idei.
De Pasti am strans haine, jucarii si am cumparat dulciuri si mai multi voluntari s-au dus si au impartit cadourile. O alta activitate cu copiii am desfasurat-o la Delfinariu si Planetariu. Fiecare dintre noi a avut grija de cate doi copii, cu varste intre 5 si 13 ani, fapt care ne-a invatat ce inseamna responsabilitatea.”
Dorinta de a-i ajuta pe cei mai nevoiasi dintre noi exista în fiecare, desi nu toti fac ceva in aceasta privinta. Elevele din liceul “George Calinescu” au demonstrat inca o data nu numai ca au numai rezultate excelente la invatatura, dar si ca sunt dornice sa ajute in orice situatie.
Voluntar, Soare Ioana

Sus
Clubul antidrog al Colegiului National "Mihai Eminescu"

Poate ca nu multe persoane stiu, dar in colegiul nostru s-a înfiintat destul de curand un centru antidrog, format din elevi si indrumati de psihologul nostru scolar, Corina Ciuca. Nici eu nu stiam prea bine despre ce este vorba asa ca am vorbit cu domnisoara Corina, i-am pus cateva intrebari ca sa ma lamuresc si iata ce am aflat:
- Ce este Clubul Antidrog si ce scop are?
- Acest club reprezinta un grup de elevi din Colegiul National „Mihai Eminescu”, voluntari la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanta, care desfasoara diverse activitati atat in liceu, cat si in alte scoli. Scopul este acela de informare a tinerilor asupra drogurilor si a efectelor lor negative si de prevenire a consumului acestor substante.
- In ce context s-a format acest grup?
- Clubul a fost înfiintat in urma unui protocol de cooperare intre colegiul nostru si Centrul mai sus mentionat pe proiectul „Clubul Antidrog”.
- Prezentati-ne cateva din activitatile sale.
- Au fost sustinute cursuri de comunicare in cabinetul de consiliere psiho-pedagogica al colegiului si cursuri de formare la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanta, oferite de A.N.A. (Agentia Nationala Antidrog). De asemenea, elevii voluntari au realizat doua scenete ce reflectau acelasi scop ca si Clubul Antidrog: „Povestea lui Andrei” (pentru clasele I-IV) si „Povestea Dinei” (pentru clasele V-VIII si licee). O alta activitate frumoasa a fost initiata pe 14 februarie, cu ocazia Zilei Îndragostitilor, numita „Iubeste viata”, evidentiind efectele nocive ale drogurilor prin sloganul foarte sugestiv „Drogul iti frange inima!”.
Pentru a afla si ce efect are Clubul Antidrog asupra tinerilor din Colegiul National „Mihai Eminescu” am discutat cu doua eleve, membre ale acestui club. Le-am intrebat in ce maniera sunt atat ele, cat si persoanele din jur influentate de activitatea clubului.
„Eu consider ca acest act de voluntariat nu are impact numai in momentul in care il desfasori, ci intreaga viata, intrucat te ajuta sa constientizezi si sa previi consumul de droguri.” – Dardac Raluca, XI D.
„Pe cei din jur ii face sa se gandeasca mai profund la droguri si poate ii determina sa nu consume. Nu pot spune ca m-a inflluentat programul deoarece nu am consumat droguri si nici nu vreau lucrul acesta. In schimb, m-a facut sa cunosc mai bine consecintele consumului de droguri.” – Sburlea Cristina, XI D.
Voluntare Ionascu Andreea si Sarafinescu Gabriela, clasa 11A

Sus
Scoala Speciala nr. 2, un loc unde putem oferi

Se spune ca de sarbatori trebuie sa fim mai buni si mai inimosi cu semenii nostri. Dupa parerea mea, acest lucru ar trebui sa fie valabil indiferent de perioada anului in care ne aflam. Dar, chiar si numai de sarbatori, tot este bine sa deschidem ochii, sa privim in jur si sa incercam sa-i ajutam pe cei care au nevoie de noi.
Elevii Colegiului National „Mihai Eminescu” din cadrul grupului SNAC (Strategia Nationala Actiunea Comunitara) au respectat si anul acesta „regula de aur”. Asa ca, indrumati de psihologul scolar, Corina Ciuca, au strans pachete pentru a le imparti copiilor cu handicap de la Scoala Speciala Nr.2. Mai multe detalii despre acest eveniment mi-a dat chiar domnisoara Corina.
- In ce a constat activitatea intreprinsa la Scoala Nr.2?
- La Scoala Nr.2, cu ocazia Pastelui, au fost impartite in jur de 150 de pachete cu rechizite scolare, jucarii si cateva dulciuri pentru copiii cu deficiente mentale de acolo. Pachetele au fost stranse de la elevii Colegiului National „Mihai Eminescu”. Au existat cativa voluntari care au participat direct la activitate, pregatind si impartind cadourile.
- Cum v-au primit copiii?
- Copiii erau entuziasmati si ne asteptau nerabdatori pentru ca ne cunosc deja de aproximativ 2 ani, de cand am inceput sa desfasuram acolo astfel de activitati.
- Cati copii ati ajutat?
- Am reusit sa oferim pachete aproape tuturor copiilor de acolo. Noi am pregatit 150, dar nu toti elevii erau prezenti, asa ca le-am lasat invatatoarelor pachetele ramase pentru a le imparti si celorlalti.
- Ce efect a avut aceasta activitate asupra celor implicati?
- Pe elevii nostri (mai ales pe cei noi in acest grup) i-a ajutat sa isi dezvolte spiritul voluntar si sa se descurce in astfel de situatii. Cei de la Scoala Nr.2 au dobandit, pe langa ajutorare materiala, abilitati de relationare sociala.
Ca si rasplata pentru efortul depus, elevii nostri au primit frumoasa invitatie de a petrece ziua de 1 Iunie impreuna cu copiii de la Scoala Speciala Numarul 2, invitatie pe care sunt sigura ca o vor onora cu placere.
Voluntare Ionascu Andreea si Sarafinescu Gabriela, clasa 11A
SusVOLUNTARIATUL SI DREPTURILE COPIILOR - partea a II-a
O analiza asupra incalcarii drepturilor copilului


In numarul trecut al revistei v-am prezentat cateva articole mai importante ale „Conventiei ONU cu privire la drepturile copiilor”. In acest numar, va voi expune pe scurt sectiunile 1 si 4 ale capitolului II al „Legii nr. 272/2004”, care mie, ca voluntar implicat in activitati de lucru cu copii din Centre de Plasament, mi s-au parut mai utile si pe care poate nu toata lumea le cunoaste.
Sectiunea 1
Art. 8, alin.1: „ Copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii sale.”; alin.4: „Copilul are dreptul de a-si pastra cetatenia, numele si relatiile de familie, in conditiile prevazute de lege, fara nici o ingerinta.”
Art. 23: „ (1) Copilul are dreptul la libertate de exprimare. (2) Libertatea copilului de a cauta , de a primi si de a difuza informatii de orice natura, care vizeaza promovarea bunastarii sale sociale, spirituale si morale, sanatatea sa fizica si mentala, sub orice forma si prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabila. (3) Parintii sau, dupa caz, alti reprezentanti legali ai copilului, persoanele care au in plasament copii, precum si persoanele care, prin natura functiei, promoveaza si asigura respectarea drepturilor copiilor au obligatia de a le asigura informatii, explicatii si sfaturi in functie de varsta si gradul de intelegere al acestora, precum si de a le permite sa-si exprime punctul de vedere, ideile si opiniile. (4) Parintii nu pot limita dreptul copilului minor la libertatea de exprimare decat in cazurile prevazute expres de lege.”
Art. 25: „ (1) Copilul are dreptul la libertate de gandire, de constiinta si de religie. (2) Parintii indruma copilul, potrivit propriilor convingeri, in alegerea unei religii, in conditiile legii, tinand seama de opinia, varsta si gradul de maturitate a acestuia, fara a-l putea obliga sa adere la o anumita religie sau la un anumit cult religios. (3) Religia copilului care a implinit 14 ani nu poate fi schimbata fara consimtamantul acestuia; copilul care a implinit varsta de 16 ani are dreptul sa-si aleaga singur religia. (4) Atunci cand copilul beneficiaza de protectie speciala, persoanelor in ingrijirea carora se afla le sunt interzise orice actiuni menite sa influenteze convingerile religioase ale copilului.”
Art. 26, alin.1: „ Copilul are dreptul la libera asociere in structuri formale si informale, precum si libertatea de intrunire pasnica, in limitele prevazute de lege.”
Art. 29: „ (1) Copilul are dreptul sa depuna singur plangeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale. (2) Copilul este informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modallitatilor de exercitare a acestora.”
Sectiunea 4
Art. 47: „ (1) Copilul are dreptul de a primi o educatie care sa ii permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si personalitatii sale. (2) Parintii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor si au obligatia sa insacrie copilul la scoala si sa asigure frecventarea cu regularitate de catre acesta a cursurilor scolare. (3) Copilul care a implinit varsta de 14 ani poate cere incuviintarea instantei judecatoresti de a-si schimba felul invataturii si al pregatirii profesionale.”
Art. 49: „ (1) Copilul are dreptul la odihna si vacanta. (2) Copilul trebuie sa beneficieze de timp suficient pentru odihna si vacanta, sa participe in mod liber la activitati recreative proprii varstei sale si la activitatile culturale, artistice si sportive ale comunitatii. Autoritatile publice au obligatia sa contribuie, potrivit atributiilor ce le revin, la asigurarea conditiilor exercitarii in conditii de egaliatate a acestui drept. (3) Autoritatile publice au obligatia sa asigure, potrivit atributiilor care le revin, locuri de joaca suficiente si adecvate pentru copii, în mod special în situatia zonelor intens populate.”
Atat aceste articole, cat si intreaga lege, ar trebui sa fie cunoscute de marea majoritate a oamenilor. Toti suntem copiii sau parintii cuiva. Asa ca, daca ne cunoastem drepturile reciproc si facem un mic efort pentru a le respecta, putem ajunge la o mai buna intelegere.
? Iata, de exemplu, la ce poate duce nerespectarea drepturilor copiilor, asa cum arata raportul UNICEF....

Raportul UNICEF – Starea copiilor lumii 2006
Prin raportul din acest an – „Exclus si invizibil” – UNICEF a abordat problema marginalizarii si discriminarii copiilor. Lipsa de vizibilitate a acestora conduce la restrângerea drepturilor si libertatilor de care pot beneficia. Printre cauzele care duc la limitarea accesului copiilor la servicii de baza se enumera: saracia, guvernarea slaba, incapacitatea statelor de a controla raspândirea unor boli cu impact puternic (precum SIDA), conflictele armate, neînregistrarea identitatii, protectia inadecvata a statului pentru copiii lipsiti de ocrotirea parinteasca, violenta si abuzul asupra copilului, exploatarea prin munca si trafic a copiilor, adoptarea prematura a unor roluri specifice vietii adulte (prin casatorie, munca, actiuni militare, etc.), pozitionarea geografica a domiciliului, discriminarea pe baza de gen, etnie, prezenta unei dizabilitati ori pe baza nivelului venitului familiei.
Se estimeaza ca în anul 2003, la nivel global, 36% din nou nascuti nu au fost înregistrati de catre autoritatile statului. Între anii 1998-2004, statele din Africa de Sud-est au înregistrat 44% din copiii nascuti în mediul urban si doar 28% în rural.
De asemenea, se apreciaza ca, la sfârsitul anului 2003, în 93 de tari în curs de dezvoltare existau 143 milioane de copii orfani.
Desi situatia minorilor în conflict cu legea trebuie atent monitorizata de catre autoritatile statelor, lipsa informatiilor din acest domeniu conduce la scaderea vizibilitatii minorului din momentul savârsirii de catre acesta a unei fapte penale. În urma estimarilor a rezultat un numar de aproximativ 1.000.000 de copiii aflati în detentie, la nivel global. Principalele probleme cu care se confrunta acesti minori sunt generate de faptul ca sunt tratati asemenea adultilor, nu ca si copii, cu drepturi specifice, fiind deseori supusi violentelor de orice natura.
Raportul se refera si la problema copiilor soldati, antrenati în conflicte militare ca si combatanti, mesageri, portari, bucatari sau pentru satisfacerea nevoilor sexuale ale adultilor. Fie ca au fost rapiti, recrutati fortat, fie ca au devenit „soldati” din proprie initiativa (mânati de saracie ori de ura împotriva celor care le-au ucis familiile), acesti copii sunt pusi în situatia abandonarii premature a rolurilor specifice vârstei. La sfârsitul anului 2004, aproximativ 48% din totalul refugiatilor (25 milioane) au fost copii.
Discriminarile pe baza de gen afecteaza în special participarea scolara a fetelor, constituind una din cauzele ratei mai ridicate a analfabetismului în rândul populatiei feminine. Discriminari majore se produc si pe baza etniei; în Europa, cea mai vulnerabila fiind considerata etnia roma. Raportul estimeaza ca 88% din populatia de etnie roma din România si 84% din cea a Bulgariei, traieste cu mult sub pragul national de saracie.
Segregarea puternica a acestei etnii, în special din punct de vedere teritorial, a condus la marginalizarea copiilor romi în clase separate, supraaglomerate. Aproximativ 75% din elevii romi din Europa Centrala si de Est sunt încadrati în scoli speciale, inclusiv în scoli pentru persoane cu dizabilitati mentale, dar nu pe baza conditiei lor medicale. Aceasta practica este una frecvent întâlnita, datorata posibilitatilor materiale scazute ale familiilor – multe din aceste institutii oferind copiilor materiale educative, transport sau mese gratuite. Parintii, atrasi de astfel de beneficii materiale, ajung sa considere scolile speciale ca fiind singurele optiuni pentru cresterea copiilor, nefiind constienti de efectele pe termen lung asupra acestora.
Raportul aduce în discutie si problemele cu care etnia roma se confrunta în România: abandonul copiilor romi în institutii (fenomen vizibil prin procentul ridicat al copiilor de etnie roma din totalul copiilor aflati în institutiile de ocrotire), accesul redus la servicii medicale (inclusiv la medicina de familie), dependenta de sistemul de protectie sociala, etc..
Între 250.000 – 500.000 de copii îsi pierd anual vederea în urma deficitului de vitamina A. Peste 5 milioane de copii mor anual din cauza malnutritiei. La fiecare minut, în lume, un copil moare datorita afectiunilor asociate SIDA, iar în acelasi minut altul devine HIV pozitiv. Nu doar numarul mare al copiilor cu HIV/SIDA din regiunea Sub-Saharei ci si tendintele ascendente ce caracterizeaza Asia necesita adoptarea de programe si masuri speciale.
Dizabilitatea conduce la neglijare, abandon si stigmatizare sociala. În lume este estimata existenta a 150 milioane de copii cu dizabilitati. Lipsa de vizibilitate a acestora se concretizeaza in special prin accesul scazut la educatie corespunzatoare si la programe de reabilitare. În Europa Centrala si de Est se constata o crestere a numarului de copii cu dizabilitati aflati în institutii speciale, fapt ce constituie o dovada a tendintelor de segregare a acestor minori.
Raportul se gaseste la:
http://www.unicef.org/publications/index_30398.html
Voluntar Ionascu Andreea, Colegiul National “Mihai Eminescu”, clasa 11A


Sus
 
  Studiu de caz
TALENTUL NU CUNOASTE HANDICAP
Asociatia Carmen Sylva


Ma numesc Cidem Narcis Braslasu. M-am nascut la 2 noiembrie 1981, in Medgidia, cu un sever handicap neuromotor. Din frageda copilarie am cunoscut drumurile dintre spitale, centre de recuperare si am trecut prin numeroase interventii chirurgicale. Am colindat tara in lung si-n lat. Tot in aceasta perioada am incercat sa gasesc forta din mine de a-mi striga durerea cu o voce resemnata, alteori vindicativa.
Fac parte din randul celor care incearca sa infranga propria suferinta daruind celor din jur liniste, sensibilitate, momente de lirism autentic.
Iubesc oamenii si tot ceea ce a creat bunul Dumnezeu. Asta m-a determinat sa lupt pentru a-mi zidi un univers numai al meu, o Lume in care mi-am chemat sa patrunda, deslusindu-mi mesajul poetic, rudele, cunostintele, tinerii si putinii prieteni.
Sunt o fiinta hipersensibila, care incearca sa compenseze handicapul visand la tot ce mi-a fost si este in continuare interzis, penduland intre Speranta si Resemnare. Mie Dumnezeu mi-a daruit in schimb…POEZIA. Datorez mult parintilor mei, care m-au invatat litera cu litera, cuvant cu cuvant, mi-au cultivat inteligenta si sensibilitatea, m-au stimulat sa gandesc pozitiv si sa percep lumea cu ratiune. Tocmai de aceea eu scriu pentru eternitatea sufletului omenesc.
Primul meu volum de poezii, „Copil fara copilarie” a aparut la Editura Europolis, in anul 2002, in limba tatara. Cel de-al doilea volum, „Fir de iarba”, in limba romana, reflecta colinda mea interioara in intreaga lume.
Fac parte din grupul de dialog „Petre Tutea taranul filosof” unde am contribuit cu poeziile mele la aparitia celui de-al treilea volum „De treci codrii inchipuirii”.
In anul 2005 mi-a aparut volumul „Framantari”, in limba romana. In aceste poezii am incercat sa transmit gandurile si sentimentele fata de semeni, fata de preocuparile frumoase, inaltatoare. Am dorit sa-mi dovedesc ca sunt capabila sa scriu, ca sunt in stare sa vibrez, chiar si in carutul cu rotile, ca sunt un OM intreg.
Curand, cu sprijinul Uniunii Democrate a Tatarilor Turco Musulmani din Romania, institutie care mi-a fost de un real ajutor si in aparitia catorva din celelalte volume de versuri, a vazut lumina tiparului cel de-al V-lea volum bilingv „Cand lacrimile devin cristal”. Am in proiect sa scriu pentru prescolari o carticica „Alfabetul poezii”, la care lucrez. Am multe proiecte, dar situatia mea materiala nu-mi permite editarea.
Acum, pentru ca suntem in acest anotimp special, va dedic urmatoarele versuri:

„ Sunteti omul care traieste vibrand
Bucurii, zambete in viata aducand
Celor loviti cu cruzime de destin
Eu cu respect in fata
dumneavoastra
ma inchin
Sa traiti o vesnicie in bucurie
Pamantul pasit, covor de flori sa
va fie
Faptele sa va ocroteasca,
In calea Domnului ele sa va
Pazeasca.


Sus
 
  Oportunitati de instruire  
  CENTRAS Constanta organizeaza CURSUL
„PLANIFICAREA SI MANAGEMENTUL CAMPANIILOR PUBLICE CU VOLUNTARII”


O analiza realizata la CENTRAS Constanta arata ca voluntarii, desi existenti intr-un numar relativ important in comunitatea constanteana, ei si activitatile lor nu sunt cunoscute ca forma importanta de implicare civica la nivelul judetului. O cauza importanta a acestei situatii este insuficienta capacitate a organizatiilor si a voluntarilor insisi de a se face vizibili in comunitate.
Cu ocazia Saptamanii Nationale a Voluntariatului, CENTRAS- Centrul de Voluntariat Constanta a lansat cursul destinat coordonatorilor de voluntari din ONG-uri, intitulat „Planificarea si managementul campaniilor publice cu voluntarii”.
Scopul cursului este tocmai dezvoltarea abilitatilor de comunicare si autoprezentare, a cresterii vizibilitatii voluntarilor si implicit a ONG-urilor in comunitatea constanteana.
Agenda cursului cuprinde:
- tipuri de campanii publice posibile pentru utilizarea voluntarilor
- strategia realizarii unor campanii publice eficiente utilizand voluntarii
- metode eficiente de comunicare media si comunicare persuasiva
- tipuri de personalitati ale voluntarilor si de mesaje adecvate acestora
- teste de identificare a abilitatilor de comunicare.
La cererea reprezentantilor organizatiilor nonguvernamentale, acest curs s-a reprogramat pentru data de 10 iulie 2006, intre orele 9.30-16.30, la sediul asociatiei CENTRAS Constanta si se adreseaza responsabililor cu resursele umane, coordonatorilor de voluntari existenti cat si celor care urmeaza sa coordoneze voluntari in viitor. Taxa de participare este de 250.000 lei/ persoana.
Instructori:
Ionica Bucur- expertiza in planificarea campaniilor publice, managementul resurselor umane si planificarea strategica a lucrului cu voluntarii.
Roxana Cozma- expertiza in psihologie (licentiat al Universitatii „Al. I. Cuza” Iasi), psihologia comunicarii (specializare master si studii la Nanterre-Paris), formare trainer in comunicare NLP si Analiza Tranzactionala.
Sus
 
  Oportunitati de finantare

FUNDATIILE OLANDEZE

? Granturi pentru care se pot depune solicitari pe tot timpul anului 2006
• Sprijin financiar acordat de Fundatiile Olandeze de Cooperare in Europa Centrala si de Est
Fundatia Oranje, Fundatia SKaN, Fundatia "Het R.C. Maagdenhuis", Fundatia Janivo, Fundatia "Childrens Welfare Stamps" precum si alte fundatii olandeze (CNF) au creat posibilitatea de a sprijini financiar proiecte cu caracter social.
Suportul financiar in Romania este coordonat de Fundatia "Childrens Welfare Stamps" si in numele celorlalte fundatii.
Obiective: CNF promoveaza activitati de asistenta sociala cu caracter inovativ, fiind in favoarea unui sistem de ingrijire centrat pe om care sa permita celor din grupurile tinta, familiilor acestora precum si comunitatii sa fie in legatura si sa se implice in luarea deciziilor care le privesc. Filozofia de baza a CNF poate fi rezumata astfel: dialog deschis, posibilitate libera de comunicare, informare mutuala si solidaritate financiara. Aceasta corespunde cu strategia CNF de a lasa responsabilitatea implementarii proiectelor pe seama celor care le-au initiat.
Solicitanti: CNF considera ca autoritatile romane sunt, in primul rand, responsabile pentru finantarea activitatilor sociale din tara, indiferent daca acestea sunt realizate de o organizatie neguvernamentala sau publica. In consecinta, CNF prefera acele proiecte sprijinite de o autoritate sau institutie guvernamentala. O asemenea cooperare intre ONG-uri si autoritati trebuie sa se bazeze pe un parteneriat egal si real, in care ambii parteneri sa fie motivati de nevoia sociala acoperita de proiect si sa realizeze ca fiecare are de indeplinit un rol complementar, bine stabilit. CNF finanteaza asemenea proiecte de la inceput. Cu toate acestea, doar organizatia neguvernamentala poate aplica pentru un proiect.
Deoarece asemenea cooperari nu sunt posibile chiar in toate judetele din Romania, se accepta si parteneriate cu o organizatie religioasa locala sau cel putin cu doua ONG-uri locale, in functie de specificul proiectului propus. Partenerii trebuie sa specifice in scrisorile de sprijin nevoile locale, oportunitatea proiectului precum si propria lor contributie la realizarea acestuia.
ONG-urile trebuie sa fie, in opinia CNF, separate de politica si nu vom accepta aplicatii de la organizatii create de partide politice, autoritati sau subordonate acestora. De asemenea, in perspectiva se vor accepta aplicatii numai de la ONG-uri ai caror membri in Board sunt, in majoritate, cetateni romani.
Activitati:Proiectele finantate acopera o sfera larga din domeniul activitatii sociale. Din punct de vedere al tematicii proiectele pot fi impartite in urmatoarele categorii: copii, tineri, batrani, minoritati, handicapati, someri, dezvoltare comunitara, persoane care se drogheaza, bolnavi si sanatate publica, precum si dezvoltare regionala.
Conditii: Organizatiile care furnizeaza servicii sociale trebuie sa fie acreditate de autoritatile competente, conform legislatiei in vigoare. In conformitate cu prevederile Ordonantei 68/2003, ONGurile trebuie sa verifice unde sa se adreseze cu cererea de acreditare. O copie a acreditarii, valabila pentru anul in curs, trebuie sa insoteasca aplicatia.
Luand in considerare si responsabilitatile care revin autoritatilor, numai in situatii exceptionale se poate acorda sprijin financiar suplimentar sau o a doua finantare pentru acelasi proiect.
Deoarece CNF nu doreste ca investitiile pe care le face in proiecte sa dispara, perspectivele pentru sustinerea si continuarea proiectului cu resurse din tara trebuie sa fie sustinute in scris.
Exista o distinctie intre diferitele proiecte ce pot primi sprijin financiar: Finantarea proiectului: acest tip de finantare este conceput pentru a sprijini doar o data investitiile si dotarea materiala, ca si promovarea profesionalismului.
Finantarea programelor de inceput: aceasta forma de sprijin se adreseaza proiectelor pilot mici, inovative sau celor experimentale. Doar proiectele noi care nu au beneficiat inainte de un alt suport financiar sunt luate in considerare. Perioada maxima de finantare este de un an sau, in mod exceptional, de doi ani. In propunere vor fi descrise activitatile prin care experienta acumulata este facuta cunoscuta ca si activitatile de gasire a unei surse de venit stabile. Perspectivele pentru sustinere financiara ulterioara trebuie sa fie realiste. Va fi acordata mai multa atentie evaluarii si raporturilor narative.
CNF nu finanteaza continuarea unor proiecte deja existente.
CNF nu au un plafon maxim de finantare, dar exista totusi limite si nu pot fi finantate proiecte pe scara prea mare. Suma maxima difera in functie de domeniul de activitate, grupul tinta si locul in care se deruleaza proiectul. Se asteapta bugete realiste, bazate pe nivelul local al preturilor.
Cererea trebuie redactata doar in limba engleza. Coordonatorul de proiect regional este persoana cu functie executiva in comisia de experti care functioneaza in fiecare regiune.Toate aplicatiile se evalueaza pe plan local, in comisiile de experti regionale care se intalnesc o data la trei luni. Ulterior, aplicatia insotita de evaluarea comisiei este trimisa in Olanda pentru decizia finala. intreaga procedura poate lua mai multe luni iar in anumite situatii chiar un an sau mai mult.
Termene limita: Proiectele pot fi depuse oricand. Cele trei comisii regionale EST, SUD si VEST se intalnesc la fiecare 3 luni pentru evaluarea locala.
Pentru ratiuni de ordin legal, aplicatiile se expediaza doar prin posta. Aplicatiile se vor trimite in 8 (opt) exemplare, toate semnate si stampilate.
Aplicatiile se vor trimite doar coordonatorului de proiect regional, dupa cum urmeaza:
? Regiunea EST: judetele Suceava, Botosani, Iasi, Neamt, Harghita, Bacau, Vaslui, Covasna, Vrancea, Galati, Braila
Adresa:
Cornelia Dobranici
c/o Asociatia Marile Sperante
P.O Box 9-25, 600490 Bacau
Tel. 0234 577265
Mobil: 0788-194777
E-mail ngogems@bacau.astral.ro, dobranici@zappmobile.ro
? Regiunea SUD: Bucuresti si judetele Tulcea, Constanta, Buzau, Ialomita, Prahova, Dambovita, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Teleorman, Olt, Arges, Valcea, Dolj, Gorj, Mehedinti
Adresa:
Cristian Ispas, Fundatia Motivation Romania, soseaua Alexandriei nr. 478, Comuna Bragadiru, Judet Ilfov
Tel.: 021 3185966, Fax: 021 4481107, Mobil: 0745069102
E-mail: c.ispas@motivation.ro


Sus
Programul Matra-Kap

MATRA este un program de finantare al Ministerului de Afaceri Externe din Olanda ce sprijina procesul de transformare sociala ce are loc in Europa Centrala si de Est. Unul din componentele programului MATRA este Programul de Granturi Mici acordate de Ambasada (Matra Small Embassy Projects Programme) cunoscut ca Matra-KAP.
Solicitanti: In aceasta categorie pot intra organizatii neguvernamentale (ONG-uri) cu personalitate juridica stabilita in Romania, autoritati publice locale, institutii si agentii.
Activitati:Activitatile ce pot fi finantate trebuie sa poata fi incluse in cadrul uneia sau mai multora din urmatoarele domenii:
legislatie si justitie,
administratie publica/ordine publica,
informatii publice/media,
drepturile omului/minoritati,
protectia mediului,
intarirea capacitatii ONG-urilor,
politici sociale si de ocupare a fortei de munca,
sanatate, educatie, cultura, bunastare si
dezvoltarea de politici in vederea asigurarii de locuinte.
Exista cateva domenii in cadrul carora propunerile de proiect vor fi apreciate in mod deosebit:
masuri anti – coruptie;
combaterea traficului de fiinte umane;
sustenabilitatea organizatiilor neguvernamentale;
initiativele ar trebui sa fie directionate catre dezvoltarea capacitatii organizatiilor neguvernamentale de a: accesa fonduri (altele decat cele provenite de la donori straini); crearea de si colaborarea in retele; colaborarea cu institutii guvernamentale; managementul voluntarilor; influentarea elaborari de politici publice; etc.;
initiative legate de diferentele de gen care sa vizeze o schimbare structurala in situatiile existente in sectorul egalitatii de sanse intre femei si barbati ; al violentei domestice; reprezentarea femeilor in viata politica; accesul femeilor pe piata muncii; etc.;
cultura ca instrument al democratizarii si transformarii sociale;
drepturile omului - acordand o atentie deosebita monitorizarii aplicarii prevederilor legale si a bunelor practici din acest domeniu.
Conditii: Proiectele aprobate spre finantare in cadrul acestui program beneficiaza in medie de aprox. 9,000 EURO.-, suma maxima care se acorda pentru finantarea unui proiect fiind de 15,000 EURO. Beneficiarul sprijinului acordat trebuie sa contribuie financiar si/sau in natura la implementarea proiectului.
Durata de implementare a proiectului nu poate depasi 12 luni.Evaluarea propunerilor de proiect se va face pana cel tarziu la data de 1 Noiembrie 2006. Ambasada contacteaza telefonic sau prin e-mail organizatiile care au inaintat propunerile de proiect ce sunt aprobate spre finantare (pana cel tarziu la data de 1 octombrie 2006) si, respectiv, trimite o scrisoare de refuz acelor organizatii a caror aplicatie nu a fost aprobata (pana cel tarziu la data de 1 noiembrie 2006).
Termene limita: Modalitatea de aplicare prevede trimiterea unui Formular de Aplicare pe adresa Ambasadei Regatului Tarilor de Jos in Romania (str. Aleea Alexandru 20, 011823 Bucuresti sector 1) pana la data de 16 iunie 2006.


 
  Anunturi

ARAS Constanta ofera oportunitati de informare asupra HIV-SIDA
ARAS Constanta a tiparit o brosura care cuprinde aspecte legislative privind drepturile si obligatiile persoanelor infectate cu HIV si legea impotriva discriminarii. Toate persoanele, institutiile publice si ONG-urile care doresc sa primeasca aceasta brosura ne pot contacta la numarul de telefon/fax 619665 sau pe adresa de e-mail aras.ct@arasnet.ro. Brosura a fost tiparita in cadrul proiectului "E timpul ca adolescentii sa vorbeasca! - Conferinta Nationala a Adolescentilor Seropozitivi HIV, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Consolidarea Societatii Civile în România, Componenta ACCESS-Social.
Manuela Titorenco, Director ARAS

Guinness Book la Constanta
Poate ca multi nu stiu inca faptul ca in Constanta, pe plaja Modern, a inceput de catva timp construirea unei piramide din nisip, piramida cu care se doreste a se intra in Guiness Book. Este o initiativa indrazneata si o mare provocare, la realizarea careia poate fi partas oricare dintre noi, cei care am visat macar o data in viata sa aratam ca se poate. Locuitori ai Constantei si nu numai, toti avem acum aceasta posibilitate.
Aceasta piesa de rezistenta va avea circa 12 m inaltime, fiind astfel cea mai inalta lucrare de acest gen.
Ce poate face fiecare dintre noi? Sa ne alaturam initiatorului acestui proiect astfel incat sa ne bucuram impreuna de reusita lui. Pentru cei care doresc sa se implice, pot merge la fata locului la orice ora deoarece mereu sunt voluntari acolo.
Hai sa facem primul pas! Vor urma si ceilalti. Solidaritate inainte de toate! Acesta este mesajul celor care au trait sentimentul de a fi voluntar cu adevarat.

ARAS Constanta recruteaza voluntari
ARAS Constanta, organizatie nonguvernamentala care lucreaza cu si in intereselor persoanelor infectate HIV-SIDA (copiii, tinerii , adulti), solicita voluntari pentru activitatile si proiectele in curs in vederea realizarii unor actiuni de impact in comunitatea constanteana.
Informatii suplimentare, la telefon/fax 619665 sau pe adresa de e-mail aras.ct@arasnet.ro

 
  VOLUNTARIAT SI ARTA

Rolul voluntarilor în organizatiile neguvernamentale este alcatuit din numeroase activitati. Astfel, ei ajuta la extinderea programelor, oferind noi posibilitati oamenilor de toate varstele si toate profesiile de a se ajuta pe ei insisi si de a-i ajuta si pe ceilalti. Voluntariatul implica sentimente, entuziasm, pasiune. A contribui la realizarea anumitor proiecte fara a primi ceva material in schimb, ci doar satisfactii sufletesti sau intelectuale de diferite tipuri, duce la instituirea unei tangente cu arta, fiindca aceasta, asemenea voluntariatului, modeleaza personalitatile oamenilor in mod indirect, incepand cu modelarea sufletului, a simtirii pentru a ajunge in final la modelarea unui anumit fel de a gandi......mai aproape de oameni. Expresivitatea se creeaza astfel prin pasiunea depusa in incercarea de a realiza ceva frumos. Satisfactia atat în domeniul artei, cat si in cel al voluntariatului, vine in prima masura din placerea de a ajuta, respectiv de a crea, fara asteptari materiale. Daca pentru a crea o opera de arta este necesar talentul, pentru a deveni voluntar este necesara doar vointa, placerea, dorinta de a incerca sa faci ceva mai bun. Neincredera oamenilor in puterea lor de a schimba ceva duce la lipsa de liniste sufleteasca si ulterior e doar un pas pana la delasare. In acest mod, cu timpul, realizam cat de valoroase sunt de fapt incercarile oamenilor de a-si urma sentimentele. Arta, in stransa legatura cu voluntariatul, constituie un ingredient principal in reteta ce este necesara hranirii unui suflet pentru a fi mai fericit. Daca prin intermediul artei pot fi transmise si nelinisti interioare, in cadrul voluntariatului acestea se sterg odata cu finalizarea fericita a anumitor proiecte sociale in cadrul comunitatii. Si analogiile continua.....voi continua prezentarea concreta a acestei paralele in numerele viitoare. Voluntar Ciocan Veronica – Facultatea de Drept

Sus
Fotografia, un prieten al voluntarilor

Muzica, pictura, grafica, sculptura, toate constituie, in esenta, arta. Pe langa acestea, fotografia inseamna un tot care presupune atat arta cat si stiinta. Arta fotografiei are o latura realista, concretizata in aspecte stiintifice referitoare la felul in care lumea este redata cu ajutorul aparatului fotografic; dar, si o latura artistica accentuata de fotografia cu o valoare metaforica ridicata.
Astazi, fotografia inregistreaza o evolutie atat culturala, cat si estetica.
A sculpta este o arta, a realiza fotografii profesioniste este atat o arta, cat si o stiinta….dar o stiinta care poate fi realizata de orice iubitor de frumos…. Nu o data m-au surprins pozele de un realism autentic realizate de catre voluntari pentru a imortaliza momentele pe care le traiau ca oameni ce stiu sa daruiasca…..si nu e putin lucru, pentru ca pozele vorbesc prin amestecul bizar de lumini si umbre surprinse pe chipurile celor surprinsi in imagini…
O imagine face mai mult decat o mie de cuvinte deoarece reda momentele in autenticitatea lor, iar trecutul poate deveni astfel un prezent continuu. Astfel, momente care pot avea o valoare sentimentala incontestabila pot fi retraite prin intermediul fotografiilor…
Arta fotografica incumba numeroase aspecte pe care le poate reda o imagine deoarece exista cazuri in care fotografia inseamna o prezenta proleatoare…si acest lucru se intampla datorita faptului ca prin fotografie putem vedea mai multe perspective ale aceluiasi cadru sau ale aceluiasi obiect….
Fotografia poate fi clasificata in imagini redate profesionist si fotografii realizate de catre amatori, dar oricum ar fi, fotografii realizate de catre amatori sau profesionisti, fiecare fotografie are farmecul ei aparte, pentru ca reda ceea ce odata am trait…si niciodata nu se va mai repeta la fel. De aceea, nu va mai intrebati cum arata o fotografie sau cat de fotogenici sunteti, ci intrebati-va cum puteti cuprinde intr-o imagine mai mult din ceea ce traiti si simtiti in acel moment unic….
Astfel, tehnicile descoperite de persoane ca Niepce si Daquerre, care au studiat meticulos fotografia, au colaborat la materializarea vizuala a eforturilor depuse de voluntari in cadrul comunitatii.
In acest fel trecerea inexorabila a timpului a putut fi oprita cu ajutorul fotografiei…Mesajul pe care vreau sa-l transmit voluntarilor este acela de a imortaliza in fotografie toate momentele deosebite pe care le traiesc alaturi de ceilalti, pentru ca ele nu vor mai fi niciodata la fel....

Voluntar Ciocan Veronica – Facultatea de Drept